söndag 11 augusti 2013

Charles Lindbergh och kvinnorna

Sigtunastiftelsen har alltså tagit in The New York Times Book Review i tidskriftshyllan. Utan tanke på oss tidningsmissbrukare som nu fått ännu fler texter att plöja! Men det kan vara värt att spilla sin tid på NYTBR som ger massor av information. Ja, ibland informerar en människa om mer än hon ville veta.

Ta det här med Charles Lindbergh. I numret från 28 juli läser jag om den svenskättade pionjären som korsade Atlanten 1927. Vilket mod. Hela världen beundrade den unga flyghjälten. Han var också en skicklig skribent som skrev tre biografiska verk. Den första boken, We, från 1927 sålde 600 000 ex redan första året och andra boken, The Spirit of St. Louis, som gavs ut för precis 60 år sedan, sålde 200 000 ex på bara tre månader och fick det prestigefyllda Pulitzerpriset 1954.

Charles Lindbergh var gift med Anne Morrow Lindbergh, också hon en duktig författare, men hans familjeliv var ska vi säga instabilt. Charles bodde med Anne och de fem barnen några månader varje år;  de visste sällan var han var däremellan eller om de skulle få träffa honom till jul. I slutet av 1950-talet startade Charles förhållanden med tre tyska kvinnor som tillsammans födde honom sju barn. Ända fram till sin död 1974 besökte han sina hemliga tyska familjer fyra gånger om året. Förunderligt hur en del krånglar till livet för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar