lördag 10 augusti 2013

Missade dödslinjer

Har nyss upptäckt att Sigtunastiftelsens förnämliga bibliotek prenumererar på The New York Times Book Review. I NYTBR läser jag att författaren Vikram Seth  är i knipa. Han fick nämligen den ofattbara summan 1.7 miljoner dollar för att skriva en uppföljning av succéboken A Suitable Boy från 1993 och nu har han inte lämnat manus som utlovat. Förlaget uttalar sitt missnöje...

Vikram Seth är inte den förste författaren som missar en dödslinje.  Barbro Alving hade lovat att skriva Elin Wägners biografi men sköt och sköt och sköt på vad hon började kalla "Wägnereländet".  I 19 år!  Sedan lämnade hon över allt insamlat material till Ulla Isaksson och Hjalmar Linder som skrev biografin.

NYTBR nämner inte Barbro Alving men väl Diane McWhorter som lovade att skriva om arbetet för  civil rights i Birmingham, Alabama. Det, tänkte hon, snor jag ihop på ett par år. Istället tog jobbet närmare 20 år. Men så blev det en väldigt bra bok också.  Carry Me Home vann det förnämliga Pulitzerpriset år 2002 och Time Magazine utnämnde McWhorters bok till en av de 100 bästa fackböckerna som kommit ut sedan 1923. Det måste alltså ha kommit ut en fantastisk bok i USA 1923 och kan någon säga vad det kan ha varit?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar