tisdag 17 december 2013

Julklappstips 2När datorn blir stum och inte ger den minsta lilla tonslinga ifrån sig måste man ringa fackmannen som till min överraskning inte svarade från Glasgow eller Frankfurt utan var en helt vanlig kille i Stockholm. Med rötter i Härnösand. Vid en felsökning blir det flera vänteminuter när program ska laddas och jag frågade den unge mannen om han köpt julklappar. Inte alla, ska köpa en till, sa han.

Till den här familjens julfirande  i Härnösand hör en speciell julklappslek. Alla köper två julklappar (för 200 kr tillsammans) och lägger i en hög (det ska vara klappar som passar alla). Sedan slår man tärning och den som får upp en sexa får välja julklapp först. Så fortsätter det enligt ett system som jag inte riktigt förstod men här, tänker jag, kan man hitta på egna regler.

För visst är det ett bra julklappstips? Ingen ruinerar sig och alla har roligt. Får man byta julklappar? Ja, med varandra, innan man har öppnat paketen, sa mitt datorstöd. Som kom fram till att datorns tystnad berodde på att jag missat att göra påkallade uppdateringar av program. Nu låter den igen och jag tackade med att tipsa om en klapp som passar alla: vass nagelklippare från apoteket. Köpte nyss en till mig själv, klipper alla slags naglar.

Ovan min bild av det vinnande bidraget i årets pepparkakshustävling på Arkitekturmuséet .


2 kommentarer:

 1. Denna variant har min systers familj tillämpat ett antal år, fast som extrautdelning, men då blir det ju ännu värre julklappsstress.
  I vår familj har vi i år för första gången bestämt oss för denna "danska" julafton (den kallas visst så här och var) fast under protest från dem som redan börjat köpa julklappar. Dottern beskrev metoden så här:
  " Då köper var och en två saker för max 100 kr som passar till alla och så slår man tärningar och den som får par får välja ett paket. Man fortsätter tills alla paket är slut och sen i rond två slår man tärning igen och får ta paket från andra när man får par. Innan andra omgången sätter någon utsedd en timer och när den ringer får man behålla dom paket man har...."
  Om man sedan vill byta med någon är det upp till var och en.
  Fast alla barn får sina klappar som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Dansk julafton heter det alltså, det visste jag inte. Bra idéer de har, danskarna.

  SvaraRadera