onsdag 11 december 2013

KunskapsfrågorDet har varit mycket fokus på kunskap på sistone. PISA-undersökningen visade tråkigt nog att våra svenska ungdomar ligger dåligt till i en internationell jämförelse. Nu får skolan ta ett krafttag. Jag undrar hur jag själv hade klarat  testet. Här är två frågor som nyss ställdes i teve till Londons borgmästare Boris Johnson som oförsiktigt yttrat att det är de intelligenta människorna som når toppen:

En man bygger ett kvadratiskt hus med fyra sidor som alla vetter mot söder. En stor björn kommer fram till huset. Vilken färg är det på björnen?

Nästa fråga återger jag på engelska:
Take two apples from three apples and what do you have?

Så var det nobeldag när snillen fick ta emot välförtjänta priser. Bara män, men det kommer att ändra sig. Om 30 år är det minst lika många kvinnor som män som trycker kungens hand, tro mig. Jag följde festmiddagen på ett halvhjärtat vis fram till talen. Emma Johansson presenterade som vanligt varje pristagare på sitt säkra sätt och jag hoppas att hennes svenska pappa och polska mamma borta i Wien får se inslaget med sin språkbegåvade dotter i hennes viktiga roll under nobelmiddagen.

Medge att du också svarade fel på frågorna ovan?  Boris Johnson missade båda. Jag har facit och svaret på första frågan är "Vit". Det är bara på nordpolen som man kan bygga ett hus med fyra sydsidor,  alltså är den besökande björnen vit.

Svaret på andra frågan är "Två". Det här handlar inte om två från tre och vad som blir kvar. Tar du två äpplen så har du två äpplen.

I eftermiddag visar SVT1 filmen "Away from her" byggd på Alice Munros novell "The bear that came over the mountain".  Jag har läst novellen, tänker se filmen. I måndags gav radioteatern  en dramatisering av samma novell under titeln "Björnen sover".
2 kommentarer:

  1. Skojiga frågor. Den första var enkel när man tänkt efter, men den andra har ju eg tre svar: både ett, två och tre. Man kan ju inte stjäla från sig själv.
    Vg matteprovet i PISA kan man gå in på länken nedan och testa hur man själv skulle klara sig. Logiskt tänkande verkar vara nyckeln.
    http://nces.ed.gov/surveys/pisa/pdf/items_math2012.pdf

    SvaraRadera
  2. Tack för länken, men jag kanske inte går in där, logiskt tänkande är inte min starka sida. Läsförståelsedelen i provet skulle jag kanske klara lite bättre.....

    SvaraRadera