fredag 1 augusti 2014

På cykel

Tävlingscyklisten  Tillie Anderson
 I det gamla bondesamhället, fram till och med 1940-talet, utgjorde duktiga hemsömmerskor en yrkesgrupp med gott rykte. Hemsömmerskan var sin egen chef, hon tog uppdrag i olika familjer där hon bodde några dagar medan hon förfärdigade plagg efter plagg till barnen och de vuxna. Ingen fick se och höra så mycket nytt från så många olika miljöer som hemsömmerskan.

Men så var det där med symaskinens dåliga inverkan. I början av 1900-talet trodde man att symaskinsarbetet gav sexuell stimulans och därigenom skadade kvinnans själs- och kroppskrafter. Samtidigt som husmodern beundrade sömmerskans handlag, tillhöll hon kanske sitt manfolk att hålla sig borta från syrummet.

En sömmerska som hade alla sina krafter i behåll var Matilda Andersson från Grevie (född 1875, död 1965 i Chicago) som flyttade till USA där hon blev känd som Tillie Anderson, the terrible Swede. Matilda sydde sig nämligen en cykeldräkt, började tävla och vann nästan alla lopp som hon ställde upp i. Man möter henne på Arkitekturmuseum där det just nu pågår en superintressant utställning på temat "Cykel".

Matildas cykel får man inte se men väl några av hennes tjusiga hennes medaljer. Och man får se en lång rad cyklar från höghjulingar till dagens racercyklar. Ja, man får följa cykelns historia inklusive berättelsen om den stora floppen Itera-cykeln, plastcykeln som skulle erövra världen, framtidens  cykel. Tyvärr var den omodern redan innan den lanserades och mottogs med kallsinne av allmänheten som tyckte den var både ful och ranglig.


Här är  den gamla höghjulingen. För att komma upp på den tog man fart och hoppade upp med hjälp av en liten pinne vid bakhjulet.


 Vid 1800-talets slut kunde man lära sig cykla i velocipedskola i Stockholm. Sveriges första cykeltävling gick ut på att cykla så långsamt som möjligt.

Detta är Rolo Bike, en ultralätt svensk tävlingscykel av årets modell.mmmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar