onsdag 1 oktober 2014

Franska ostar och baguetter

Det fina med en gruppresa är att man träffar trevliga människor som man annars aldrig skulle ha lärt känna. En av mina medresenärer är chef på ett bageri i Stockholm. Bosse bet i ett franskt bröd och konstaterade "bakat i samma linje som vår".  Bosse har tre linjer på jobbet, det vill säga tre franska baguettemaskiner.

Baka baguetter är nämligen inget man gör för hand längre. Idag är tillverkningen automatiserad både i Frankrike och och annorstädes. Man får lita på att allt går som det ska, för ingen människa ser varken degen eller de färdiga baguetterna. Bosse trycker på en knapp så blandas degen till, formas,  gräddas och läggs i påsar. Sedan tar en robot vid och lägger baguetterna i kartonger. Med sju anställda på tolvtimmarsskift tillverkar Bosses bageri 24 ton baguetter per dag. Vita och grova baguetter, fröade och icke fröade.

Den här kvinnan i Rouen är på väg hem med bröd till sin familj.
I Sverige promenerar vi kanske med en glass i handen men i Frankrike går man hellre och äter på en frasig baguettesmörgås.
De klassiska franska ostarna tillverkas däremot helt och hållet för hand. Vi fick förstås inte gå in i mejeriet på St. Hippolyte men genom fönstret såg vi de kvinnliga mejeriarbetarna i kortarmade vita rockar som vet allt om hur man får fram de utsökta ostarna Livarot och Pont l´Èvêque.

 Pont l´Èvêque till höger och Livarot till vänster.
De normandiska korna kan vara enfärgat ljusa eller brokiga i brunt och beige med en typisk mörk ring runt ögonen. Korna går ute men då och då kommer de in för att bli mjölkade eller få sig ett mellanmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar