fredag 31 oktober 2014

MSL, en formel att räkna med
Magnolians fröställningar började svälla i början av sommaren för att sedan bli röda. Nu spricker de  och visar tjusigt röda frön. Jag lyfter bort dem innan de hinner falla till marken och ser hur varje frö håller sig fast så länge som möjligt via en tunn vit sträng.

Att minska sitt midjemått var inte så enkelt som jag trodde. Trots att jag gått ned i vikt sedan sist har midjemåttet ökat.

Axel Carlsson, forskare vid Karolinska Institutet, har presenterat det ny måttet MSL som han säger är ett bättre mått på hälsan än vikt och BMI. Detta är formeln:

1) Midjemåttet genom stussmåttet = midja/stusskvot.
2) Midja/stusskvot genom kroppslängden = MSL-mått.

Mitt MSL-mått blir 0.52. Forskning visar kvinnor bör ligga under 0.52 för att inte ha förhöjd risk att dö i förtid av hjärtinfarkt, cancer och andra sjukdomar. Det avgör saken. Jag fortsätter med träning och ett reducerat matintag och ser hur mitt MSL-mått ser ut om en månad.

I Belgien har det uppstått en debatt kring den nya hälsoministern Maggie De Block. Hon är nämligen rejält överviktig. De Block är läkare och en omvittnat duktig politiker men det hjälper inte, hennes fetma gör att belgarna ifrågasätter hennes trovärdighet som minister för hälsofrågor.

9 kommentarer:

 1. Då kvarstår den gamla bilden att den friska kvinnan bör vara päronformad snarare än äppleformad?

  SvaraRadera
 2. Ja, päronform ska det vara. Tänk Conference! Äppelfetma (kallas ölmage hos män) leder till metabolt syndrom som liknas vid en inflammation och kan ge diabetes samt hjärtkärlsjukdomar. Det vill ingen av oss dra på sig!

  SvaraRadera
 3. Gäller MSL bara kvinnor? Vi karlar har nog sällan päronform :-), snarare äppelform, om man inte som jag har pinnform. Men då måste man ju vara över två meter för att komma nedåt MSL= 0.5 Själv är jag bara 1.89 m.

  SvaraRadera
 4. Män ska ligga under 0.54 för att inte ha förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt, cancer och andra svåra sjukdomar, säger forskaren Axel Carlsson vid Karolinska Institutet. Lång med pinnform -- du har säkert ett godkänt MSL-mått!

  SvaraRadera
 5. Nya rön pekar mot att det ska vara en djupfryst väst under kappan, Görel! Frysa ska vi för att det bruna fettet ska må bra.

  SvaraRadera
 6. Jag träffade Barbara Cannon för 33 år sedan. Hon forskade redan då på brunt fett och jag skrev en artikel om det för tidningen Vi. Men frysvästar, nej, vissa saker kan drivas för långt. Däremot ser jag hur det kommer att växa upp en rikstäckande kedja av små hus där vi kan gå in och frysa en stund för att få igång vårt bruna fett. Hutterhus, motsatsen till bastu. Riskkapitalister, minns vem som gav er idén!

  SvaraRadera
 7. Brrr! Det låter inte lika frestande som en kopp varm choklad på RC. Tror du man kan vänja sig till att tycka lika mycket om hutterhus?

  SvaraRadera
 8. När man sitter där och huttrar ska det givetvis spelas hawaiimusik eller annan musik från heta länder så att det blir en lockande upplevelse. För övrigt går folk regelbundet till tandhygienist och det är inte heller bara nöjsamt.

  SvaraRadera
 9. Haha! Kul tanke. Nu hörde jag att det räcker att kyla ner midjeområdet, så jag nöjer mig med ett isigt midjebälte en stund varje dag och ett svalt sovrum nattetid. Får man lägga en kashmirsjal över axlarna så är jag ännu nöjdare.

  SvaraRadera