lördag 28 november 2015

Hur minska på osten?

Från min karmstol i vardagsrummet har jag uppsikt över ett körsbärsträd med ett stort skatbo. Den här veckan har skatorna besökt sitt bo då och då. G säger att skatan brukar börja bygga på sitt bo vid nyår men nu är det bara vecka 48. Beror beteendeförändringen på det varmare klimatet?

Snart börjar det 12 dagar långa  klimatmötet i Paris när världens ledare ska enas om åtgärder för att minska den globala uppvärmningen. Allihop håller vi tummarna för att det ska gå bra, utan incidenter av någon sort.

Vad gör jag själv för att stoppa utvecklingen mot ett varmare klimat? Jag sopsorterar, äter nästan inget kött, återanvänder i möjligaste mån. Säkert kan jag göra mer. I Svenska Dagbladet idag säger Hanna Bronlinson, handläggare på Naturvårdsverket, att svensken bör minska på köttet -- vår genomsnittskonsumtionen är nu 87 kg per person och år  -- samt dra ned på ost eftersom kor avger metangas. Det krävs 10 liter mjölk för att göra 1 kilo ost och klimatavtrycket blir stort i de länder som exporterar ost till oss.

Det blir svårt att minska på ost men jag får försöka. Förra månaden bodde jag några dagar hos ett franskt par på landet i Normandie. Där lärde jag mig att en god, mogen, mjuk Camembert sviktar när man klämmer på den. En sådan ost är otroligt njutbar. Fast, icke-sviktande Camembert smakar gips, tycker en fransman.
Så här ser korna ut i Normandie
Min barnbok Lilla vinterboken med bilder av Kristina Digman finns på tyska under namnet So ist der Winter. Boken har valts ut till Klima-Buchtipp Dezember 2015 av tyska akademien  för barn- och ungdomslitteratur, det vill säga att man rekommenderar den som en bok om klimat- och hållbarhetsfrågor. So ist der Winter  kommer nu att säljas med kvalitetsmärkningen "Gütesiegel der Deutschen Akademie für Kinder- und Jugendlitteratur". Roligt!

2 kommentarer:

  1. Jag har för egen del svårt att förstå hur kor som lever på gräs skulle bidra till växthuseffekten. Dom borde inte kunna producera mer CO2 och metan än vad gräsmängden producerar om den skulle förmultna. Och sen växer gräset upp igen och tar upp motsvarande mängd CO2. Men om man skövlar skogar för att producera gräs blir det ju en helt annan sak. Svensk mjölk borde vara helt klimatneutral liksom fransk, såvida man ihte föder upp korna på kraftfoder, som säkert inte är lika klimatvänligt som gräs. Skulle vilja se en vetenskaplig utredning om detta.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att det är märkligt att gräsätande kor skulle vara en stor miljöfara. Om jag får höra en expert förklara sammanhanget i detalj, kanske jag kommer att tro på det.

    SvaraRadera