torsdag 3 december 2015

Vattenkris får mig att vakna

I Sigtunastiftelsens stora byggnad finns ett rum med skylten "Eftertankens rum" på dörren. Det är ett högt beläget rum som gjort för meditationer. I själva verket kommer namnet av att det tidigare stod en vattentank i rummet.

Eftertanke är att inse att det hade varit bättre att tänka och handla i förväg. I går blev det en vattenläcka i Sigtuna och vi fick veta att vattnet kunde vara en hälsofara, alla måste koka sitt dricksvatten. På nätet kunde vi se var det skulle stå vagnar med vatten att hämta.

Detta är med internationella mått en ytterst liten kris -- så många miljoner människor har vare sig vatten, mat eller värme i tillräcklig grad -- men en liten panikunge gav den ändå upphov till. Vi hade bara kastruller och tillbringare att tappa upp vatten i och klockan 21 stängdes vattnet av. Varför hade vi aldrig köpt de vattendunkar som vi talat om att skaffa?

Klockan 8 i morse släpptes vattnet på igen, tack och lov. Men allt dricksvatten måste fortfarande kokas tills annat besked kommer. Nu ska vi köpa vattendunkar. Och en brandfilt. G och jag har ju bestämt oss för att vara kloka, förutseende och handlingskraftiga.  

3 kommentarer:

 1. ...och kolla brandvarnarna. Skall man ha en i varje rum? Batterier bör man ha i reserv.

  SvaraRadera
 2. Det är klart, med stigande ålder hör vi sämre och behöver därför fler brandvarnare. Vi har en på övervåningen men får skaffa en till undervåningen också. Ska se över våra batterier, vi brukar alltid ha ett antal hemma.
  Jag var för snabb med att skriva att kranvattnet var friskt direkt efter läckan. Alla Sigtunabor ska fortsatt koka sitt dricksvatten tills det kommer glada provsvar, förhoppningsvis i dag på förmiddagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För drygt en halvtimme sen blev det godkänt! Utmärkt jobbat av kommunen.

   Radera