söndag 20 december 2015

God jul till alla, kända och okända

"Ifall ni tycker att det är många av de saker ni önskat er som inte har kommit, och klapparna kanske inte är fullt så många som annars, så kom ihåg att den här julen finns över hela världen en förfärlig massa fattiga och svältande människor. Både jag själv och min Gröne bror har måst sätta igång med att samla ihop mat och kläder och också leksaker till de barn, vilkas far och mor inte kan ge dem någonting, ibland inte ens ett mål mat."

Låter inte detta som om det kunde vara skrivet inför den här julen? När vi, som har, gärna vill dela med oss, inte bara till nära och kära utan också till alla nyss hitkomna. Men raderna ovan skrevs av jultomten år 1931.

Jultomten som Tolkien såg honom.
Stilen är darrig men så är också tomten gammal, hela 1931 år. Varje jul har han mycket att berätta för barnen om sin tillvaro uppe vid Nordpolen. Hela året arbetar han med att samla ihop och slå in julklappar. Nordpolsbjörnen biträder honom och allt vore frid och fröjd om det inte varje år inträffade stora katastrofer av det ena och andra slaget som barnen får höra allt om. Dessutom har tomten de elaka ovättarna (som rider omkring på fladdermöss) att tampas med. Man förvånas att det går iväg några julklappar alls.

Tolkiens bok kom 1976.  Den mycket lästa boken från Sigtunastiftelsen är lagad med röd tejp.
Tomtens spökskrivare är ingen annan än J R R Tolkien som skickade ett julbrev till sina barn varje år från 1920 fram till mer än 20 år senare. Breven finns samlade i "Father Christmas letters"  som kom på svenska samma år (i översättning av Åke Ohlmarks) under titeln  "Breven från Jultomten".

Så här ser Nordpolsbjörnen ut. Han heter Karhu, det är ett arktiskt namn (vid Nordpolen talar alla arktiska). N P B till vänster betyder förstås North Pole Bear. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar