lördag 5 december 2015

Läsk och rökning påskyndar åldrandet


Vår kronologiska ålder säger inte allt om oss. När vi blir äldre försvagas kroppens  organ via molekylära processer och detta biologiska åldrande påskyndas om vi har en ogenomtänkt livsstil. Forskare vid universitetet i Uppsala har funnit att ett vanligt blodprov kan visa hur gamla vi egentligen är. Genom att analysera proteiner i blodprovet går det att beräkna en individs  ålder, vikt, längd och höftomkrets. Spännande! 

Forskarna i Uppsala tänker sig att ett användningsområde för det nya blodprovet är att motivera människor till en förbättrad livsstil -- sluta röka kanske eller motionera mer. Eller dricka mindre läsk. Forskarna fann att såväl rökning som läskdrickande hos en grupp på 1000 försökspersoner ökade den biologiska åldern med 6 år! Vill vi motverka kroppens åldrande hjälper det att äta fet fisk, motionera mycket och dricka måttliga mängder kaffe.

Ett annat användningsområde är kriminaltekniska utredningar. Genom att analysera proteinprofilen i ett blodprov (kan även göras på torkat blod) från en brottsplats kan man skapa en ny sorts fantombild av gärningsmannen.Sverige

- See more at: https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2915059-drick-lask-och-bli-flera-ar-aldre#sthash.QCga9Lw5.dpuf

Sverige

- See more at: https://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2915059-drick-lask-och-bli-flera-ar-aldre#sthash.QCga9Lw5.dpuf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar