onsdag 23 december 2015

Verkligheten bakom filmen "Carol"Benved i december
"Carol" är julfilmen alla väntar på nu. Ett drama som har sitt ursprung i ett ungt butiksbiträdes plötsliga förälskelse i en välbeställd medelålders hemmafru (spelad av Cate Blanchett).

Filmen bygger på boken "The Price of Salt", med biografisk bakgrund, som Patricia Highsmith (senare berömd deckardrottning) gav ut under pseudonymen Claire Morgan. Hon var 28 år när hon 1948 arbetade extra i leksaksavdelningen på varuhuset Bloomingdales, Manhattan, för att få råd med psykoanalys (för att bearbeta sitt dilemma att hon, som drogs till kvinnor, stod inför att gifta sig med fästmannen, romanförfattaren Marc Brandel. Giftermålet blev inte av).

En decemberdag steg en ensam, vacker kund i minkpäls in på leksaksavdelningen. Kvinnan, mrs E R Senn från New Jersey, köpte en docka av Highsmith. Hon hade redan skrivit en bok som ännu inte var utgiven. Nu satte hon sig, som träffad av blixten, samma kväll skrev synopsis till en kärlekshistoria mellan en ung expedit och en mogen kvinna, ett utkast som sedan alltså blev till en roman utgiven 1952. Patricia Highsmith och mrs Senn sågs aldrig igen efter dockköpet. "Carol" bygger istället på författarens ettåriga relation med societetskvinnan Virginia Catherwood.

Av en slump hittar jag tidningen Julstämning från 1987 när jag julstädar. Det välmatade numret innehåller bland annat en underbar artikel om Hertha Hillfon som kallas "årets konstnär". Den ger också läsaren en märklig berättelse av Patricia Highsmith. Detta är inte en julnovell som handlar om hur en god givare blir rikligt belönad utan motsatsen; en rik kvinna är snäll mot en tiggarpojke men blir bestulen och som en följd av det går hennes äktenskap i kras. Författarens budskap verkar vara: var god mot de fattiga och du får ditt liv förstört. Hurdan var hon, denna Patricia Highsmith som dog 1995 i Locarno 74 år gammal --- ensam, rik och berömd?  Jag vet bara att hon, som vi alla, hade sina egenheter. Hennes favoritdjur var sniglar. Några fick följa med på fester där de trakterades med salladsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar