torsdag 25 februari 2010

Bråda dagar


Nu är bråda dagar. Illustratören Ingrid af Sandeberg har just gjort klart omslaget till pomologin: Tolv äpplen som svävar likt luftballonger! Det ser underbart fint ut, tycker jag. Formgivaren Ingrid Sillén knogar med att föra in alla korrekturändringar i inlagan (fackspråk för det som sitter mellan pärmarna i en bok). Boken blir på 528 sidor, visar det sig.

Var lovad nya färgtryck på fredag men så kom ett nytt besked från tryckeriet: På tisdag är färgtrycken klara. Det är OK, bara man lyckas få med alla gula och röda toner i bilderna den här gången. Röd Astrakan och Urshults Kungsäpple får inte se ut som tomater! Talar med Helena Johansson på tryckeriet som försäkrar att nu har man korrigerat tekniken, nu ska det funka.

Samtal med bokbindaren. Grönt klotband med laminerade speglar och gröna hörn blir snyggt och hållbart -- den här pomologin ska hålla i 50 år minst – men dyrt. Men kommer köparen att vilja betala för merkostnaden?

Bilden visar Cox Orange. Många tycker nog att det ser riktigt ut med skaftet upp -- så här hängerju äpplet i trädet. Men det pomologiska sättet visa ett äpple är att lägga det med skaftet ned. Den traditionen kommer också min pomologi Svenska äpplen att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar