måndag 15 februari 2010

Har svenskarna smakskador?

I går söndag lyssnade jag på ett högintressant föredrag på konferensgården Sigtunahöjden. Det var Mats-Eric Nilsson som talade om livsmedelsindustrins flitiga användande av E-nummer för att dölja bristen på goda råvaror i produkterna. Samme man har skrivit de bästsäljande böckerna Hemliga kocken och Äkta vara. Han använde inte ordet matfusk men det var det talade om. För hur ska man annars beteckna en guacemole dip som innehåller bara någon enstaka procent avokado? Plus en lång rad tillsatser?

Vi är smakskadade i Sverige, sa Mats-Eric. Det tror jag också. Hur kommer det sig annars att människor köper den där guacemoledippen? Eller potatismos i pulverform? När det är så enkelt och mycket godare att laga det själv från riktiga avokados respektive potatisar. Jag kan förstå det om man är på fjällvandring men annars?

Livsmedelsindustrin har ett avspänt förhållande till sanningen, sa Mats-Eric också. Visst är det så. Men boken Hemlige kocken har börjat påverka industrin. De industriköttbullar som tidigare oblygt såldes under rubriken "Hemlagat, direkt från köket" har nu fått tillägget Som i mycket liten stil framför Hemlagat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar