torsdag 8 juli 2010

Kruka för tapetserarbin


Till vänster en stor blomkruka med ett litet äppelträd, närmare bestämt en god, okänd sort från Ragvaldsbo (nedlagd bondgård i Sigtuna) som G har ympat på en grundstam (A2). Men krukan som står på vårt verandaräcke är också något mer. Den är ett lägenhetshotell. Rymmer faktiskt hela fyra lägenheter. Två tapetserarbin bor i norr och i söder upptill i krukan. I bottenvåningen har två andra tapetserarbin inrett åt sig på motsatta sidor.

Åtminstone tror jag att det är olika bin som jag ser flyga in upptill (och borra ned sig i krukjorden på två ställen) och som flyger in nedtill från två håll. Men vad vet jag om tapetserarbin. Får medge att jag aldrig har sett mer än ett bi åt gången och att jag inte kan skilja ett tapetserarbi från ett annat. Tänker på Kinsey som forskade på gallsteklar innan han började studera människors sexualitet. Han sa att när man kan något om gallsteklar, upptäcker man att det inte finns två som är riktigt lika.

Läser att det finns 17 arter av tapetserarbin i landet. De kan vara mycket specialiserade. En sort väljer till exempel enbart rosenblad. Våra bin använder blad av björkspirea. Bilden blev oskarp men den visar hur biet släpar ett blad mellan sina ben för att ta in det i boet och inreda en barnkammare. I varje barnkammare lägger biet ett ägg och lite pollen som mat till den larv som kläcks ur ägget så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar