onsdag 14 juli 2010

Sanningen om apelsinjuice 1

Sanningen om apelsinjuice -- första avsnittet

Det har gått närmare 95 år sedan den första apelsinjuicefabriken startade i Florida. Syfte var att använda apelsiner som inte dög att säljas färska i butik. Snart hittade man på att koncentrera och djupfrysa juicen. År 1948 anlitades Bing Crosby av de klipska reklammännen. Försäljningen steg kraftigt när Crosby med sin vackra röst sjöng om juicens färskpressade smak och förträfflighet. Han fick aktier i juiceföretaget Minute Maid för sin insats, aktier som gjorde honom rik.

Apelsinjuice marknadsfördes år efter år som en nyttig, ren och oförfalskad hälsodryck. Och apelsinjuice till frukost blev en stapelvara i hushållen.

Men är den apelsinjuice vi köper ren och oförförfalskad? Nej, skriver den amerikanska forskaren Alissa Hamilton i Squeezed, What You Don´t Know About Orange Juice. Boken kom förra året och jag hittade den nyligen på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens bibliotek.

Det finns juice som kommer från djupfryst koncentrat. Den juicen har genomgått hårda processer som tar bort apelsinsmaken och skulle inte vara god om den inte blev reflavored, det vill säga tillsattes smakämnen (syntetiska eller naturliga från apelsinråvara). Fackmännen talar om flavor packs (som ofta köps in från särskilda så kallade flavorists, aromämnesföretag) och är en blandning av apelsinolja och essenser.

Det finns annan juice som inte kommer från koncentrat.” Inte från koncentrat” brukar det stå. Den juicen är pastöriserad, det vill säga kraftigt upphettad, för att den ska hålla upp till ett år. Upphettningen förstör smaken på juicen. För att göra den godare, tillsätter man oljor och essenser, det vill säga flavor packs.

Man kan tycka att det borde stå på varje förpackning att smakämnen har tillsatts juicen. Hittills har de amerikanska tillverkarna slingrat sig ur det med hänvisning till att tillsatserna bara ersätter sådant som fanns i juicen från början. Inte heller på svenska juiceförpackningar står det något om tillsatta essenser. Finns det hemliga tillsatser i svensk juice?

Fortsättning följer ....

1 kommentar: