Per-Olof Enquist har precis som Carin Svensson skrivit en bok om den polsk-franska forskaren Marie Curie. Hans bok Blanche och Marie kom 2004 på Norstedts förlag.
Det är en roman. Men får man skriva vad som helst i en roman som handlar om verkliga personer? Vad säger de efterlevande? Jag har svårt för Enquists sätt att blanda fakta med påhitt. Man vet aldrig när man står inför det ena eller det andra. I den här boken är det mesta påhittat.
Blanche Wittman har verkligen funnits och hon var, som Enquist skriver, patient hos den kände franske neurologen Jean Martin Charcot. Men han skriver också att hon därefter levde med Marie Curie, att hon var hennes assistent och att hon blev så svårt skadad av det farliga arbetet med radium att hon måste amputeras. ”Marie älskade henne, även sedan hon förvandlats till torso” skriver Enquist som också berättar att Blanche placerades i en trälåda som Marie lätt kunde skjuta mellan rummen. ”Blanche, det lilla amputerade monstret i trävagnen” står det i romanen. Jag gissar att många läsare har trott på det här.
Carin Svensson vet allt om Marie Curie. Hon säger att Blanche Wittman aldrig arbetade tillsammans med Marie Curie. Troligen kände de inte ens kände varandra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar