torsdag 2 september 2010

Den hese författaren


Nyss prydde Jonathan Franzen omslaget till Time Magazine sedan han nyligen gett ut romanen Freedom (hans fjärde). Boken har tagit honom flera år och då är Franzen inte någon som ligger på latsidan. Han börjar skriva klockan sju på morgonen och arbetar hårt sex eller sju dagar i veckan. För att kunna koncentrera sig är hans dator inte ansluten till nätet. Mot slutet av dagen är han ofta hes. Franzen får mycket beröm för sina dialoger och hans knep är att läsa alla replikerna högt. Låter det inte äkta, skriver han om.

Freedom handlar om Walter Berglund, hans fru Patty och deras barn. Berglund är av svenskt ursprung, bor i St. Paul, Minnesota, arbetar som advokat på den internationella koncernen 3M och läser Star Tribune varje dag. En bok jag måste läsa. Jag har också bott i St. Paul, läst Star Tribune och arbetat för 3M. På sätt och vis i alla fall, jag var under ett halvår hembiträde hos presidenten för 3M.

Walter Berglund är fågelskådare, får man veta i Time Magazine. Det råkar nu också Jonathan Franzen vara. Det är en hobby som han unnar sig och låter sig uppslukas av alltsedan hans förra bok The Corrections visade sig bli en megaframgång (har sålt i 2.85 miljoner exemplar över hela världen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar