tisdag 20 december 2011

Rätt att skvallra

Om någon tror att bokcirkelprat även omfattar skvaller så stämmer det inte, sådant finns det knappast tid till om man pratar böcker. Men att skvallra är inte alltid fel, tvärtom. Nyss publicerade psykologen Colin Gill vid Harvard University en artikel i den ansedda tidskriften Science.

Det kan vara hälsosamt och nyttigt att ägna sig åt skvaller, slår Colin Gill fast (om det inte är illasinnat och falskt skvaller förstås). När vi byter information med varandra -- som vi har gjort alltsedan vi levde i grottor -- skapar vi ett band med de övriga i gruppen, kroppen avsöndrar må-bra-ämnen som serotonin, stressen minskar och vårt välbefinnande ökar. Nittio procent av all kommunikation människor emellan handlar om andra människor, säger Gill i The Daily Telegraph. ”Det är just det informationsutbytet som lett till att människan har utvecklats som hon har.”

Vi kan bli klokare av skvaller, vi lär oss mycket om människors beteende och vad vi ska se upp med. Om skvaller får oss att skratta tillsammans, stärker det vår samhörighet. Så låt oss skvallra på, men vänligt förstås!

1 kommentar:

  1. Läste att Oscar Wilde har skrivit det här: "It is perfectly monstrous the way people go about nowadays saying things against one behind one´s back that are absolutely and entirely true".

    SvaraRadera