tisdag 6 december 2011

Sådan var Kurt Vonnegut

Speglar verket författarens personlighet? För det mesta skulle jag tro. Kerstin Ekmans nyaste bok ger intryck av att författaren är en klok, bildad, humoristisk person med ett stort intresse av historia, religion, botanik och mycket annat. Jag är ganska säker på att Kerstin Ekman är allt detta.

Ibland är författaren någon annan än vad verket ger sken av. Tyskamerikanen Kurt Vonnegut (död 2007) gav intryck av att vara en varm, humoristisk morfarstyp men den nya biografin And So It Goes av Charles Shields (som jag läser om i The Observer) visar upp en ilsken, bitter och högst otrevlig person som blev osams med alla människor. Kurt Vonnegut var skadad av sina erfarenheter, framförallt av att ha varit med om krigets fasor i Tyskland och sedan tagen som krigsfånge med uppgift att samla ihop och bränna liken efter bombningen av Dresden. Hans mor tog livet av sig, hans syster dog av bröstcancer dagen efter att hennes man dött i en tågolycka.

Man kan inte vänta att en man med traumatiska erfarenheter ska visa en solig personlighet. Vi får glada att han kunde skriva bra böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar