söndag 7 juni 2015

Därför skadas vi av skräpmat

Finns nog ingen som inte vet att skräpmat är fördärvligt för en människa. Långt mellan vitaminer och fibrer i varje chokladmuffin och lakritssnöre. Hög fettprocent i  pommfrittarna och glasstrutarna. Ändå äter vi så mycket skräpmat att Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast nu, meddelar WHO. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man och var femte kvinna att vara fet. Det är förfärligt, när vi vet att fetma för med sig svår ohälsa.

En studie ledd av professor Spector vid King´s College i London visar på samband mellan skräpmat och ohälsosam tarmflora. Professors Spectors 22-årige, genetikstuderande son Tom åtog sig att leva på mat från McDonalds under 10 dagar. Före försöket hade han en normal tarmflora med cirka 3 500 olika slag av mikrober. De tio dagarna med snabbmat slog ut ungefär en tredjedel av dem.

Men tarmfloran blev inte bara fattigare. Från att ha varit dominerad av en mikrob kallad firmicutes -- goda mikrober som forskare menar skyddar mot fetma, diabetes, cancer, hjärtsjukdom med flera sjukdomar -- kom tarmen att domineras av bacteriodetes, mindre goda mikrober, istället. Skräpmaten hade alltså en dubbelt negativ verkan på tarmfloran.

Låt oss äta det som gynnar tarmfloran. Må de goda mikroberna föröka sig, dominera och skydda oss från ont.

I en trädgård vid Stora Gatan i Sigtuna blommar just nu fantastiska röda och vita buskpioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar