lördag 20 juni 2015

Den tatuerade damen

Jag läser hellre en fackbok än en roman. De bästa romanerna ger vad engelsmännen kallar infotainment,  kunskap och underhållning på samma gång. Har precis läst ut American Pastoral av Philip Roth som handlar om hur nya värderingar ställs mot gamla och om motsättningar mellan amerikanska judar och kristna. Bokens huvudperson är Seymor kallad Swede. Hans stora tragedi är enda barnet Merry som radikaliseras och dödar fyra personer i sin protest mot Vietnamkriget för att sedan bli en Jain som vägrar att döda något alls, en Jain svälter till slut ihjäl.

Swede har ärvt sitt yrke handskfabrikör från sin judiske far och läsaren delges massor av intressanta fakta om tillverkningen av handskar och om handskmodet. Medan fadern började med att lägga ut sömnaden på människor som arbetade i sina hem -- och en duktig handskmakare fick bra betalt -- och sedan byggde fabrik på hemorten, så ligger Swedes fabriker i Puerto Rico och europeiska låglöneländer.

I American Pastoral förekommer sången The Tattooed Lady. Gå till sr.se och klicka på Rendezvous och En dag på cirkus så hör du Groucho Marx sjunga den. Jag skrattar för att sedan bli bedrövad -- det fanns en tid när kvinnor tjänade sitt levebröd på att låta tatuera sig och sedan förevisas på cirkus.

Vad ska kvinnor ha för yrke? Forskning ska de i alla fall inte ägna sig åt, enligt Sir Tim Hunt. Professorn, som fick nobelpris 2001, sa nyss vid en konferens att flickor i ett forskningslabb bara ställer till det: "Jag blir kär i dem och de blir kära i mig och när jag kritiserar dem så gråter de".

Uttalandet har lett till att Hunt tvingats avgå som hedersprofessor vid University College London -- Englands första universitet att ta emot kvinnliga studenter på samma villkor som män -- och The Royal Society i London har tagit avstånd från honom. Hunt och hans fru är jättearga, läser jag i The Daily Telegraph. De kan vara så arga de vill. Det ändrar inte att det professorn sa har innebörden att forskning är något för män. Kan inte någon ta ifrån honom nobelpriset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar