lördag 1 augusti 2015

Medicin mot demens

Handen på hjärtat, tänker inte alla vi som kommit upp i åren varje dag samma tanke: måtte de snart  hitta en medicin mot Alzheimers sjukdom. Man vill inte förlora förståndet och bli en börda för sin partner och, senare, för vården.

Kanske är en ny bra bromsmedicin på väg i alla fall. Solanezumab från Eli Lilly, som presenterades vid en stor Alzheimer-konferens i Wahington DC  nyss, har i försök bromsat dåligt minne och försämrad kognitiv förmåga hos människor med lätt demens. Den nya medicinen ses som ett stort steg framåt eftersom den inte bara påverkar symtomen utan också stoppar den plackbildning av amyloid i hjärnan som hindrar neuronerna från att kommunicera med varandra.

Försök med Solanezumab på 1300 personer under tre år har gett bra resultat men många fler kliniska försök måste till innan detta kan bli en medicin som släpps ut på marknaden.

Under tiden får vi göra vad vi kan för att hindra demensen. Låt hjärnan arbeta så mycket som möjligt, är ett råd. Hur kan det hjälpa? Jo, säger demensforskarna, då bygger vi upp en kognitiv reserv så att även om vi skulle drabbas av lite plack mellan neuronerna i hjärnan kan vi ändå klara oss riktigt bra.



3 kommentarer:

  1. Läste just att gurkmeja inte bara tycks förebygga demens, utan också förbättra tillståndet för redan dementa.
    Det är svårt att veta vad som är sant av alla påståenden som cirkulerar. Artikeln jag läste var skriven av en läkare - om det betyder något... Andra svär på att kokosolja har samma effekt.
    Har du läst "Aging with Grace - What the Nun Study Teaches Us About Leading Longer, Healthier, and More Meaningful Lives" av David Snowdon - mycket intressant.
    Margaretha
    som grunnar på
    hur hon bäst ska
    kunna intaga en
    tesked gurkmeja
    om dagen.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle vilja få läsa att man har konstaterat gurkmejans effekt i en välgjord vetenskaplig studie. Tills dess är jag skeptisk och låter gurkmejan stå liksom kokosoljan! Jag har inte läst den bok du nämner men den verkar bra, ska absolut se om biblioteket kan skaffa den till mig. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665200/
      Det här är den enda länk jag hittar just nu. I en artikel läste jag att det gjorts över 7000 vetenskapliga studier om gurkmeja och demens - men inga länkar till någon av dem.
      Margaretha

      Radera