måndag 17 maj 2010

Skokloster repareras


Var förbi Skoklosters slott på Kristi Himmelsfärdsdag. Det luktade av nysågat trä på slottsbacken. Hallgrens Hantverk heter firman som fått förtroendet att reparera slottet med timmer från Värmland. De kransågade takstolarna från 1600-talet har börjat svikta och ersätts av nya kransågade takstolar. Ska inte rejäla takstolar hålla i mer än 400 år? Jovisst. Den förklaring jag fått är att slottstaket hade takkupor från början. Kuporna togs sedan bort och det här har gjort att takstolarna börjat säcka.

Kransåg, ser jag på nätet, används för att såga timmer för hand. Stocken läggs på höga bockar och klyvsågas med lång tvåmanssåg genom att en kille som står ovanpå stocken och en kille som står under drar sågen upp och ner. Användes i Sverige för att tillverka bräder och plank fram till slutet av 1800-talet.

Läste ett reklamkort i kaféet (som för övrigt serverade en otroligt god rulltårtsbakelse). Den 5 juni öppnar utställningen ”I sömnens famn -- bädd och bolster på Skoklosters slott”. Från samma kort plockade jag upp ett nytt ord: armilarsfär. Överst på varje torn på Skokloster slott sitter en armilarsfär som en symbol för universum. Nere från marken ser sfärerna ut som luftiga bollar. Slår upp ordet i Svensk Familjebok som säger att armillarsfär (stavat med två l) är ett astronomiskt instrument för att observera stjärnorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar