onsdag 19 maj 2010

Vanilj kommer från ved

G har varit rejält magsjuk. Vår vän Birgitta som är sjuksköterska gav goda råd: ”Han ska dricka te utan socker. Han kan också dricka coca-cola. Blåbärsdryck är bra och morotssaft.” G gillar inte te men coca-cola gick ned. Han blev frisk och kanske var det den bruna dryckens förtjänst.

Visste du att coca-cola är i första hand en citrusdryck? Den innehåller aromer från citron, apelsin och limeolja. I kombination med vanilj, kanel, majssirap och en rad andra ingredienser blir det en komplex smakupplevelse som är svår att beskriva. Apelsin och citron är inte vad coca-cola får mig att tänka på.

När det står ”naturliga aromer” på en innehållsförteckning ska vi inte tro att det alltid handlar om äkta vanilj eller äkta kanel. Industrin kan tillverka nästan alla aromer och smaker de behöver. När jag för länge sedan besökte Grand Canyon i USA sa vår guide i närheten av några stora tallar: ”Känner ni vad det luktar? Känner ni att det luktar vanilj?” Och just där vid tallarna luktade det verkligen drömkakor.

Vanilj är den populäraste smaken i världen och tusentals ton vanilj tillverkas varje år av avfallsprodukter från träindustrin. Syntetisk vanilj tillverkades första gången 1874 av två tyska vetenskapsmän från just barrträd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar