måndag 10 maj 2010

Smart arkitektur

Ska vi ha Tors Torn i Stockholm? Jag röstar nej. Vi behöver inte sådan maktarkitektur i Stockholms innerstad. En byggnad på 145 meter ser kanske imponerande ut men är dyr att bygga och mycket sårbar. Tors torn kan bara göra en och annan arkitekt entusiastisk.

Jag arbetade flera år i ett punkthus på Karolinska sjukhusets område (i dag är huset rivet). Under en lång tid var hissen avstängd och vi fick gå åtta våningar upp och ned. Det gick an, men tänk att gå till sitt arbetsrum 80 våningar upp.

Svenska Dagbladet hade en stor artikel om skyskrapor i går. Man visade ett antal kända skrapor men jag saknade den märkvärdigaste av alla. Aqua är en 82 våningar hög byggnad i Chicago. Fastän byggd av samma betong, metall och glas som alla andra skiljer den sig från övriga skyskrapor genom sitt nästan textila uttryck. Aqua ser ut att vara svept i en rytmiskt böljande sjal.

Aqua är den högsta byggnaden i världen byggd av en kvinnlig arkitekt. Chicagobon Jeanne Gang är utbildad vid Harvard och i Aqua, hennes första skrapa, har hon kombinerat skön formgivning med smart teknik. Alla de vackra, våglika balkongerna runt om skrapan skyddar den från både brännande sol och hårda vindar. I andra höghus finns inga balkonger ovanför 60 våningar (för blåsigt, man kan inte gå ut) men här kunde alla 82 våningarna ges uteplatser. Ja, vindarna stoppas så effektivt att Aqua inte behöver den tyngd på många ton som måste ligga överst på alla andra skrapor för att stabilisera dem.

Sök på Aqua building och du hittar bilder på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar