onsdag 22 december 2010

Vattenbufflar på väg till Sverige

Italiensk mozzarellaost är mycket gott. Inte som Västerbottensost förstås (finns inget som slår den) men mycket gott. Äkta mozzarella görs av mjölk från vattenbuffel och kostar skjortan. Men tänk om vi kunde föda upp vattenbufflar i Sverige och göra egen, lite billigare mozzarella. Att lägga på julbordet till exempel. Det kan faktiskt bli verklighet om några år.

Just nu står 15 italienska vattenbufflar i Skottland och väntar på inresevisum till Sverige. Efter stipulerad karantäntid kommer de att fraktas till en bonde i Uppland. Vattenbufflarna ger inte så mycket mjölk men vänta tills våra duktiga svenska forskare tar tag i problemet. Med rätt skötsel, rätt näring och riktad avel kommer mjölkproduktionen att stiga i höjden, hoppas man.

Allt tyder på att vattenbufflar skulle kunna trivas i vårt land. Bufflarna ger inte bara mjölk, de håller landskapet öppet. Dessutom kan de gå både på fast land och i våtmark. Tidigare har vi sett strutsfarmer växa upp. Nu finns det ett intresse hos många svenska bönder för att prova vattenbuffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar