tisdag 26 juli 2011

Är han psykopat?


Jag är så lättad för att man har börjat spela musik i radion igen, säger en intervjuad norska i dagens morgontidning. Ja, livet måste återgå till det normala. Alltmedan vi fortsätter att grubbla över det hemska som har hänt.

Är den norske terroristen en psykopat? Är en fråga som jag har fått. Gärningsmannen har naturligtvis en svårt störd personlighet, men vi kan inte utan vidare sätta beteckningen psykopat på honom. Antagligen har han en stark narcissistisk störning som gör att han ville hitta ett sätt att nå ryktbarhet, stå i centrum och bli ihågkommen i historien. I sina egna ögon är han en modig krigare.

Denne norske massmördare, som skaffade sina vapen på legal väg (en renodlad psykopat skulle troligen ha stulit vapnen), kan inte ha varit ensam om att planlägga sina vansinnesdåd, någon eller några måste ha eldat under hans rasism och kamp mot demokrati under åren och någon eller några måste ha stött honom med pengar. Jag hoppas att vi kommer att få veta mycket om detta framöver.

2 kommentarer:

  1. Jag googlade på "psykopati" och hittade bl a Wikipedias artikel om detta tillstånd. Tydligen kan man (anses)vara normal och samtidigt vara psykopat. Men om man gör någon annan illa så är man en sjuk psykopat. Ja, alla mördare måste väl anses sjuka och inte normala. Konstigt att mördare överhuvudtaget döms till fängelse. Finns det normala mördare?
    Ja, det finns mycket att fundera över, t ex: är vissa av oss mera lättpåverkade av olika (irr)läror. Reklam på t ex TV påverkar inte mig det minsta men är tydligen effektivt. Är vissa av oss skadligt påverkade av våld på TV, film, datorspel. Hur många mördare har skapats av dessa media. Tusentals? I så fall ett lika stort problem som enstaka "politiska" galningar även om dom inte uppmärksammas lika mycket. Ursäkta mina irrande tankar på din blogg.

    SvaraRadera
  2. Den som gör brott mot andra människor visar inte normalt beteende utan avviker från vårt kontrakt med andra människor, det vill säga: vi måste samarbeta för att bygga ett tryggt samhälle och om jag är hygglig mot dig så är du hygglig tillbaka. Det finns psykiskt sjuka människor (som får rättspsykiatrisk vård efter svåra brott) och det finns psykiskt störda människor (som bedöms som tillräkneliga och får fängelse). Ensamma män med störningar kan vara mer påverkbara än andra av så kallade splatterfilmer (med mycket blod) och rasistiska ideologier och själva gå till handling som den norske massmördaren nu gjort. Tänker skriva mer om psykopati senare i veckan.

    SvaraRadera