fredag 1 juli 2011

Livet på landet



Livet på landet är bra för hjärnan, har en tysk-kanadensisk forskargrupp funnit. Studenter från landet och från staden gjorde ett stresstest som visade stora skillnader i hjärnans struktur. Ju större städer som försökspersonerna bodde i, desto mer aktivitet i amygdala (område i hjärnan som har viktig roll vid upplevelser av rädsla) kunde forskarna konstatera. Studenter från landet blev inte lika uppjagade av testet. Studenter från stora städer hade också sämre förbindelse mellan amygdala och ett hjärnområde som kallas anterior cingulate; liknande försämrad förbindelse hittar man hos psykiskt sjuka människor.

Jag känner varje dag hur välgörande det är att bo på en liten plats som Sigtuna där jag åt ena hållet (Storagatanhållet) har tio minuters gångväg till alla affärer och åt andra hållet (Vibyhållet) tre minuter till närmaste åker. Jag kan höra fåren bräka.

Med tur händer det saker även på en liten ort. Just nu pågår här Tällberg Forum som kan liknas vid några dagars internationell tankesmedja, se www.tallbergforum.org. I morgon kväll tänker jag gå och lyssna till föredraget The pursuit of happiness as the ultimate goal of national policy, och därefter följa en medeltida parad genom stan ut till en äng där Carmina Burana ges som utomhuskonsert. Måtte det inte regna.

Hagen med de vackra behornade fåren finns nära Färjestadsbron i Sigtuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar