söndag 12 februari 2012

50 år med silikon


Tänk om den amerikanske läkaren Frank Gerow inte hade gått till blodbanken den där dagen och märkt hur känslan när han tog i en påse blod påminde om känslan av att ta i ett mjukt kvinnobröst. Och tänk om hans kollega Thomas Cronin inte samtidigt hade hört talas om ett nytt material som kunde göras både mjukt och hårt. Då kanske Cronin inte fått idén till ett silikonimplantat och miljoner kvinnor hade sluppit förledas att operera sina bröst.

Dr Cronin testade sina första bröstimplantat på tiken Esmeralda. Han tyckte det såg bra ut, ville gå vidare och övertalade ett dussin kvinnor att förstora sina bröst, däribland fabriksarbeterskan Timmie Jean Lindsey från Texas som i dag är 80 år. Hon hade gått till sjukhuset för att få en tatuering borttagen och blev tillfrågad om hon inte ville ha större bröst. Timmie ville hellre ha öronen åtgärdade. Läkarna lovade att hon skulle få det på köpet om hon gick med på bröstoperationen.

Det är nu 50 år sedan Timmie, idag 80 år, fick sina nya bröst. Sedan dess har bröstförstoring blivit det vanligaste plastikkirurgiska ingreppet i USA. År 2010 var det 318 123 amerikanska kvinnor som inte trodde att de dög som de var utan av fri vilja lät skära upp sina bröst och fylla dem med silikon. Den svenska siffran har jag tyvärr inte.

Man uppskattar att 5 till 10 miljoner kvinnor världen över har låtit göra denna bröstförstorande operation som hela tiden stått under debatt. År 2010 avslöjades att franska Poly Implant Prostesis (PIP) övergått från godkänt silikon till att använda en billigare vara avsedd för tillverkning av madrasser - går det att uttrycka kvinnoförakt på ett tydligare sätt?

När implantaten spricker går det farliga silikonet ut i kroppen. Vi vet inte följderna, kanske ger det cancer. Thomas Biggs är en läkare som arbetade med Cronin för 50 år sedan och sedan gjort omkring 8 000 bröstförstorande operationer. I The Guardian Weekly får han frågan: Har de här operationerna oroat dig? Nej, svarar Biggs, jag är inte typen som oroar mig.

Skulpturen hittade jag vid Waldemarsudde.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr tror jag att man hade kommit på något annat, om Cronin skulle ha missat silikonet. Jag tänker på alla damer, som långt före botox, fick sina ansikten vanställda när de sprutade in vax.
    Förfärligt när människor inte tycker att de duger - och jag är rädd för att det breder ut sig mer och mer.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Du har förstås rätt -- någon hade kommit på ett annat material, kanske ännu sämre. Jag är också rädd för att kvinnors osäkerhet bara växer. Vi äldre kvinnor har ansvar för att peppa den unga generationen så mycket vi kan.

    SvaraRadera