måndag 27 februari 2012

Det blev Estelle

Den nyfödda svenska prinsessan heter Estelle Silvia Ewa Mary. Estelle efter Estelle Manville från New York (1904-1984) som var gift med Folke Bernadotte. Silvia efter mormor drottningen och Ewa efter farmor från Ockelbo. Mary, kan man gissa, efter prinsessan Mary i Danmark som blir sessans gudmor. Flickebarnet fick alltså inte det namn jag hade valt åt henne, men jag är nöjd ändå.

Alla är dock inte lika glada. Populärhistorikern Herman Lindquist som undervisat Victoria i historia, och försökt inpränta vikten av kunglig tradition, har uttalat att Estelle låter som namnet på en bakelse, som en filmstjärna från 3o-talet eller som en nattklubbsdrottning. Estelle hotar monarkins roll i Sverige, dundrar Herman.

Han får tänka om. Estelle är vackert och namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Victoria och Daniel står för ungdom och nyordning och det är just det som kommer oss att vilja behålla monarkin åtminstone ytterligare någon generation. Sedan får man se. Estelle kanske inte alls vill bli statschef.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar