onsdag 16 maj 2012

Den svåra konsten att bära kaffemugg

Min morgon börjar med att jag går in i köket och kramar G som ofta har stigit upp före mig och sitter där med tidning och frukost. Präktiga människor sitter vid köksbordet och äter frukost, absolut. Vi som ligger och äter är bortskämda lättingar men jag framhärdar. Jag gör kaffe och smörgåsar och bär det till sängen. Dit är det 24 steg och frågan är alltid om kaffet ska skvimpa över.

Hur man undgår att spilla kaffe under gång har studerats av forskaren Rousian Krechetnikov vid University of California. Han har som jag kommit fram till att man måste gå långsamt, fokusera på muggen och inte fylla den för mycket. För säkerhets skull lägger jag alltid en bit hushållspapper under muggen, det är ett råd jag vill ge Rousian.

Forskningen om kaffespill är en stark kandidat till årets Ig-pris (priset som först får folk att skratta och sedan att tänka efter). När jag sökte information på nätet om John Perry som förra året belönades med Ig-priset i litteratur för sin teori om strukturerad prokrastinering och jag hamnade på prisutdelningen där Perry tyvärr inte deltog -- kanske hade han prokrastinerat och kommit för sent till flyget -- fångades jag till den grad av den akademiska humorn att jag blev kvar under hela ceremonin. Se själva! Det börjar med en forskare som sväljer ett svärd.

Trevlig helg! Återkommer på måndag.

2 kommentarer:

  1. Läste en gång att det skvimpar mindre om man ställer en sked i koppen - så lär man gör till sjöss. Fast jag märker ingen skillnad, med eller utan sked.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Jag har förstått att bakom vågskvalp och kaffespill ligger oerhört komplicerade faktorer som människans gångart, gånghastighet, muggens storlek, kaffets ytspänning och acceleration. Om man bär på en kaffemugg som är 10 cm hög och 7 cm bred uppstår en pendelrörelse som vanligen leder till skvimp mellan sjunde och tionde steget. En sked i koppen borde minska pendelrörelsen. Jag ska pröva detta!

    SvaraRadera