måndag 7 maj 2012

Gunnborga den goda


Skånela kyrka är en av dessa vackra gamla kyrkor som inte används mycket längre men en lördag i månaden öppnas porten för musik och afternoon tea. I lördags gavs där ett trevligt Dan Andersson-program framfört av Göran Almlöf (sång) och Bertil Teodorsson (gitarr).

Vid teet efteråt kom samtalet in på runstenar som det finns många av i trakten. Jag, som nyss hört ett föredrag av professor em. Anne-Sofie Gräslund, styrde in på runstenar med namn på kvinnor. Hur många sådana kan det finnas på en mils omkrets runt Sigtuna? Av tre välutbildade män (alla em.) vid mitt bord svarade personalchefen en, rektorn noll och läraren i svenska tio. Men Ann-Sofie Gräslund har forskat på detta, och rätt svar är att av områdets 151 runstenar med namn på, finns kvinnliga namn på 39 procent av stenarna. Att runstenar handlar enbart om dådkraftiga vikingar är en myt.

Det finns också kvinnliga runristare. "Gunnborga den goda ristade denna sten" står det på en runsten vid Jättendals kyrka i Hälsingland. Stenen på bilden står vid Runstigen i Sigtuna och bär texten "Ofeg lät resa denna sten efter sina två systrar Tora och Rodvi".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar