måndag 28 maj 2012

Ramslök och äppelblom

Äppelblomningen har varit fantastisk i år och det är bara Mantet -- vårt tidigaste äpple som började blomma sist av alla -- som fortfarande ser ut som en vitklädd brud. Bukettapelhäcken vill man sätta tänderna i, den liknar en mumsig gräddtårta just nu med sin slösande rika blomning.

I backen blommar ramslöken, växten med löksmakande, liljekonvaljlika blad och blommor. En mer lättodlad kryddväxt finns inte. Försök att få en planta av en vän. Nästa år har du flera plantor och kan själv ge bort av den.

2 kommentarer:

  1. Äppelblomningen har varit fantastisk här också, i N Bohuslän. Även fjolårsymparna blommar, bl a Svea, som jag hittade på mässan. Någon beskrivning av detta äpple har jag tyvärr inte sett. Köpte det bara för att min mor hette så. V g Mantet har jag letat ymkvistar, på mässan bl a, men ännu inte lyckats, men trägen vinner nog. Det är spännande med ympning, tre nya sorter i år, ca 20 sen år 2007.

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen roligt att samla på ympar och kunna följa hur olika äppelsorter utvecklar sig. Om Svea kan jag berätta att vi hittade den sorten vid Sveavägen 20 i Sollentuna. Jag vet inte det riktiga namnet men tyckte den var mycket fin.
    Jag vill gärna skicka dig ympkvistar av Mantet. Var snäll och påminn mig om det i början av april nästa år, ifall jag glömmer!

    SvaraRadera