torsdag 10 maj 2012

S:t Matteus församlingsbibliotekSå snart man kommer inom dörren känner man den speciella doften av gammalt bibliotek, en doft som består av lika delar åldrat papper, gammal trycksvärta, bokryggslim och damm. S:t Matteus församlingsbibliotek på Västmannagatan 92 i Stockholm -- med intakt interiör från 1916, med kortlådor, travar av böcker överallt och gamla biblioteksband som består av röda ryggar med handskrivna titlar -- har varje biblioteksvän glädje av att gästa för den speciella atmosfärens skull.

I detta bibliotek från omkring 1860 hittar du allt, vårens inköpslista är gedigen. Och man gallrar aldrig bort en bok. Även icke församlingsmedlemmar kan låna här, det är bara att skaffa ett lånekort. Regeln från 1900-talets början om att man måste låna två bildande böcker för att få ta hem en bok med nöjesläsning har slopats. Biblioteket har en stor deckarsamling grundad av den deckartokiga prästen Tor Irstam som donerade en stor samling detektivromaner till biblioteket på 1940-talet.

Ordningsreglerna på väggen måste förstås följas: "Besökare i läsesalen skola, vid risk att i motsatt fall från densamma afvisas, där iakttaga ordning och ett städadt uppförande, och må ej genom högljudt samtal eller på annat sätt inverka störande på öfriga i läsesalen närvarande. Till läsning på stället utlämnad bok, må ej, efter begagnandet, kvarlämnas i läsesalen utan återlämnas i biblioteket och får, i likhet med tidskrift och annan periodisk publikation ej ur lokalen medtagas".

2 kommentarer:

 1. Hej
  Är det tillåtet att låna om man bor i en annan församling
  Vänlig hälsning
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är ganska säker på det. Bara att gå in där och skaffa lånekort!

  SvaraRadera