tisdag 14 juli 2009

Hemma hos Darwin

I går sände Vetandets värld, Program 1, en repris av programmet ”Familjens Darwins liv och leverne -- om familjens många ansikten”. Charles Darwin beskrivs som ofta mycket sjuk och hans fru Emma fick stort beröm av släktingarna för sitt sätt att ta hand om sjuklingen.

Men i övrigt blev Emma kritiserad för att det såg ut som Jerusalems förstöring hemma hos familjen -- släktingarna brukade börja med att städa huset när de kom på besök -- och för att barnen levde rövare. Min fasta övertygelse är att Emma led av ADD (Attention Deficit Disorder) som kännetecknas just av en oförmåga att fokusera på arbetsuppgifter och en tendens att skjuta upp det som måste göras.

Jag känner flera kvinnor med ADD -- ADD drabbar fler kvinnor än män -- och hemma hos dem ser det inte heller alltid så välstädat ut. You Mean I´m Not Lazy, Stupid or Crazy heter en en bok om ADD skriven av Kate Kelly och Peggy Ramundo.

Men familjen Darwin hade tjänare? Javisst, men någon skulle leda deras arbete om saker skulle bli gjorda.

I programmet sägs att Charles Darwins far vägde 153 kilo. Ja, han vägde 153 kilo när han vägde sig sista gången. Sedan blev han tjockare, skriver Darwin i sin självbiografi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar