tisdag 1 februari 2011

Sanningen om OK

Vad var det första ordet som yttrades på månen? Det var OK. Det ska vara ett av världens mest spridda ord som används överallt, även i icke engelskspråkiga länder. Men hur länge har det använts? Vad har det för ursprung? Kommer det av grekiska ola kala som betyder allt är bra? Eller från finskans oikea som lär betyda korrekt?

Under 150 år har det dykt upp den ena fantasifulla förklaringen efter den andra och Allen Metcalf har nu samlat dem alla i sin nya bok OK: The Improbable Story of America´s Greatest Word utgiven av Oxford University Press.

Det sanna ursprunget till OK har spårats av professor Allen Walker Reed. Han fann att OK användes första gången i Boston Morning Post 23 mars 1839 i en artikel om en studentikos grupp som kallade sig the Anti-Bell Ringing Society; OK angavs vara en förkortning för oll korrect, ett annat sätt att skriva all correct. Det skämtades om att den sittande presidenten Andrew Jackson (som kallades Old Hickory) inte kunde stava och därför skrev OK på genomgångna dokument.

Inför det kommande presidentvalet bildade demokrater 1840 en stödgrupp för Martin Van Buren. Gruppen kallade sig Democratic OK Club; OK stod då för Old Kinderhook (Van Buren kom från Kinderhook utanför Albany, New York). Telegrafoperatörerna tyckte att OK var ett kort och bra uttryck som därefter spred sig till gemene man. Först med att använda OK i en bok var David Henry Thoreau, året var 1854.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar