onsdag 18 maj 2011

Elisabeth Mansén till Akademien


Dags för De Aderton att öppna nya fönster, skriver Björn Wiman i gårdagens DN. Han föreslår inval av till exempel en kvinnlig idéhistoriker och varför inte Karin Johannisson eller Eva Österberg.

Jag röstar också på en kvinnlig idéhistoriker efter Birgitta Trotzig men har ett annat förslag: Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet. Jag läste för flera år sedan hennes doktorsavhandling Konsten att förgylla vardagen. Thekla Knös och romantikens Uppsala (Nya Doxa 1993) som behandlade den litterära salongen i Uppsala under 1800-talet. Thekla Knös var den som bland annat översatte den välkända psalmen Det är en ros utsprungen till svenska. Manséns avhandling lärde mig mycket om Uppsala under 1800-talet.

Men Mansén är också expert på svenskt 1700-tal och författare till det femte bandet i Sveriges historia, 1721-1830, från Norstedts. Gustav III, Svenska Akademiens grundare, är en av hennes favoriter. Om någon skulle kunna verka för ökad mångfald inom Akademien i Gustav III:s anda så borde det vara Elisabeth Mansén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar