torsdag 15 september 2011

Tiden läker inte alla sår


Barn förtjänar en lycklig barndom. Utan aga, utan vanvård och utan övergrepp. Tiden läker nämligen inte alla sår. Inte heller flera decennier kan läka de sår som barndomen gett. Det är den slutsats som forskarna vid Kaiser Permanente Medical Care Program i San Diego, Kalifornien, var tvungna att dra sedan de blev klara med en undersökning av sambandet mellan svåra barndomsupplevelser och hälsa i vuxen ålder. Varje olycklig barndom lämnar spår hos den vuxna människan -- ju svårare upplevelser, desto fler och djupare spår.

Studien omfattade drygt 17 000 vuxna (genomsnittsålder 57 år) ur typisk amerikansk medelklass som fick svara på frågor om i vilken mån de mött svåra uppväxtvillkor, adverse childhood experiences, ACE, indelade i åtta kategorier: återkommande fysisk misshandel, återkommande psykisk misshandel, sexuella övergrepp, upprepad misshandel av modern, en alkohol- eller narkotikamissbrukande familjemedlem, en kroniskt deprimerad, mentalsjuk eller suicidal familjemedlem, en förälder i fängelse och förlust av en förälder (oavsett orsak). Den som sluppit utsättas för något av detta fick noll ACE-poäng, den som varit drabbad av fyra slag av svårigheter fick 4 ACE-poäng etc.

Ett överraskande resultat från den så kallade ACE-studien var att så många av deltagarna hade utsatts för svåra uppväxtvillkor. Hela 22 procent av deltagarna hade varit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Lite fler än hälften av deltagarna hade varit utsatta för en eller fler svårigheter. Var fjärde deltagare hade 2 ACE-poäng, en av 16 hade fyra ACE-poäng. Poängen ställdes sedan i relation till den vuxnes hälsa.

Fanns det ett samband mellan svår barndom och den vuxnes hälsotillstånd? Resultatet var entydigt: de svåra barndomsupplevelserna var kraftigt knutna till den vuxnes hälsa och hälsovanor fem decennier senare.

Ju högre ACE-poäng, desto större var sannolikheten för att personen rökte liksom för lungsjukdomen KOL, gulsot, smittsamma könssjukdomar och intravenöst narkotikamissbruk.
När det gäller psykisk sjukdom hittade man lika kraftiga samband. En person med 4 ACE-poäng eller mer hade 460 procent högre sannolikhet för att lida av depression än någon med noll ACE-poäng. Antalet självmordsförsök var också långt mycket högre hos människor med högre ACE-poäng.

Dessutom visade olyckliga uppväxtvillkor ett linjärt samband med hjärtsjukdom, benbrott, diabetes, övervikt, oönskad graviditet och alkoholism: ju svårare uppväxt, desto fler av dessa problem visade deltagarna.

Bilden visar skulpturen Helén av Arvid Bryth.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar