torsdag 8 september 2011

Ansiktet


Men jag ser i alla fall flickor, som nog är vackra och uppvisa mängder av förtjusande muskler och små ben och spänd hud och massor av fint hår och dagligen uppenbara sig i denna enda naturliga maskeraddräkt, alltid lägga samma ansikte i samma handflata och låter det åter uppenbaras i sin spegel. Endast på kvällen när de kommer sent hem från någon fest, förefaller det dem många gånger nött och uppsvällt. Alla människor har redan sett det och det är knappast längre möjligt att ha det.

Ur Franz Kafka, En läkare på landet och andra berättelser övers Arne Hägglund och Teddy Brunius

Bilden visar en antik mask som kan ha burits av en skådespelare. Den hittades vid en gammal romersk bosättning nära Warrington i England och finns på British Museum i London. Jag fann den när jag gick in på www.bbc.uk.ahistoryoftheworld/

Man kan sitta hur länge som helst framför museets hemsida. Där presenterar man flera tusen objekt ur samlingarna i alfabetisk ordning, både en bild och en utförlig, förklarande text och man börjar fundera. Hur kom det sig att egypterna gav sina statyer och stayetter blå ögon? Med hjälp av lapis lazuli som de hämtade ända från Afghanistan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar