tisdag 20 mars 2012

Varning för vitamintabletter

Ät inte vitamintabletter! Den varningen utfärdade professorn och geriatrikern Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet när hon föreläste på Hjärnans dag i Stockholm den 15 mars. Det finns färska studier som visar att de som regelbundet äter tillskott av fettlösliga vitaminer (A, D, E) har högre dödlighet. Vi som har osteoporos och får recept på D-vitamin då? Det är ingen fara med det, sa professor Kivipelto.

Vattenlösliga vitaminer (som inte lagras i kroppen) kan man ta, men bäst är att äta vitaminrik mat. E-vitamin i mat innehåller fler komponenter än det E-vitamin som finns i pillerform, sa professor Kivipelto. Det får mig att minnas en kvinnlig Nobelpristagare (kommer inte ihåg namnet) som för flera år sedan i en intervju i en Stockholmstidning sa att C-vitamin i naturlig form (apelsiner till exempel) måste innehålla något mer än C-vitamin i tabletter och därför var mer verksamt.

Dålig nyhet: varannan av oss kommer att bli dement.
Bra nyhet: vi kan uppskjuta insjuknandet genom att till exempel skaffa oss utbildning, motionera och vara mentalt aktiva.

Riskfaktorer för demens: stroke, högt blodtryck, höga blodfetter, fetma, diabetes, rökning, B12-brist, mättat fett i maten, depression, hjärnskada, övervikt.
Professor Kivipelto gav de här råden:
1. Var fysiskt aktiv!
2. Var mentalt aktiv! Träffa andra människor!
3. Kolla blodfett och blodtryck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar