fredag 12 mars 2010

Att ge ut på eget förlag

Den som vill ge ut en bok på eget förlag måste vara beredd att fatta en hel massa beslut. Vilket tryckeri? Det bästa är begära in offerter från en rad tryckerier och jämföra priser. Vilket papper blir bäst? Hur ska omslaget se ut? Ska det vara klotband? Eller laminerat omslag som är det vanligaste i dag? Ska det då vara matt laminat eller blankt? Ska boken vara limmad eller trådbunden? Det senare kostar mer men är starkare.

Sedan ska man bestämma färg på kapitälband, det är den lilla kanten upptill och nedtill, innanför pärmryggen. Och man ska bestämma hur för- och eftersättspapperet (papperet på pärmens insida och sidan mittemot) ska se ut. Vilken färg? Mönstrat, omönstrat?

Till pomologin Svenska äpplen har jag valt trådbunden bok, mörkgrönt klotband med mattlaminerade speglar, kapitälband i grönt och gult och ett för- och eftersättspapper i ljust gräsgrönt som tryckeriet trycker upp åt mig. Jag fick nyss prov på ett ark i den ljusgröna färgen, det ser alla tiders ut. Har också fått ett ark med fyra mattlaminerade omslag att beundra. Nu återstår för bokbindaren i Västerås att sammanfoga alla delarna till en bok. Till både tryckaren och bokbindaren har jag sagt att äppelvännerna i landet väntar sig en praktbok. Självklart, svarar de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar