onsdag 31 mars 2010

Sluta reducera pedofilbrott till skandal

Varför används ordet skandal så snart det handlar om prästers sexbrott mot barn? Häromdagen läste jag i Dagens Nyheter om nya sexbrott begångna av katolska präster. ”Bägge fallen avslöjades i går och får skandalen inom den katolska kyrkan med sexövergrepp mot barn att växa ytterligare”, skrev Dagens Nyheter. Varför inte bara skriva: Bägge fallen avslöjades i går och får antalet pedofilbrott inom den katolska kyrkan att växa ytterligare.

Misshandelsskandal på fotbollsarena. Skandal med förskingrade medel från pensionskassa. Bedrägeriskandal på 5 miljoner kronor i Röda Korset. Trafikbrottsskandal på E4. De rubrikerna läser vi aldrig. Men när kyrkans män gör sig skyldiga till grova brott mot barn reduceras det till en skandal.

Sexskandal är ett ord som kittlar lite. Låt oss använda det för fall som John Profumo och Christine Keeler (om någon kommer ihåg dem) och kanske för Tiger Woods otroheter. När barn utsätts för sexuella övergrepp är det långt allvarligare än en skandal. Då handlar det om grov brottslighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar