fredag 19 mars 2010

Nej till hangaruppfödda broilerlamm


I år blir det ingen färsk svensk lammstek till påsk för mig. I dagens Svenska Dagbladet läser jag att svenska vinterlamm aldrig får se solen eller ett enda grönt strå innan de slaktas. De är lamm av särskilt snabbväxande raser som föds i januari och matas med kraftfoder för att svälla likt broilers, på fyra månader istället för sex. De får aldrig beta. Frågan är om de får se dagsljus.

Normalt föds lamm på våren och går ute på sommaren för att slaktas på hösten.Det finns lag på att lamm måste gå ute och beta men den gäller först från 15 juni. Då är hangarlammen redan dödade och uppätna.

Vi får kritik för att lammen går inomhus men det här är ett sätt att möta konsumenternas efterfrågan på färskt lammkött på våren, säger uppfödaren Tomas Olsson i tidningen. Vad han menar men inte säger är detta: Det här är ett smart sätt att göra mer pengar.

Men vi konsumenter vill inte ha lammkött till vilket pris som helst. En skotsk expert på fåruppfödning säger att vid uppfödning inomhus blir lammen stressade vilket kan försvaga immunsystemet och ge ökad risk för sjukdomar. Det finns till exempel risk för lungsjukdomar och infekterade klövar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar