måndag 14 juni 2010

Att skingra en depression

Så roligt det är att träffa kompetenta yrkeskvinnor med erfarenhet och livsvisdom. Talade häromkvällen om positiv psykologi inför en grupp soroptimister. Utgångspunkten var min bok Tankar om glädje och vardagslycka, vad vi kan lära av den nya positiva psykologin som råkade vara recenserad i Svenska Dagbladet samma dag (jordnära, konkret, lättsam och personlig, menade recensenten).

Efteråt frågade mig en kvinna vad hon kunde göra för sin deprimerade mor. Om jag förstod rätt hade mamman nyss flyttat till samma stad som dottern. Det är verkligen inte lätt att räcka till och orka hjälpa en deprimerad äldre mor när man har heltidsarbete och en familj att ta hand om. Jag har tänkt igenom situationen och här är några förslag. Jag kallar modern M (många av råden kan också användas för en deprimerad make/maka eller nära medmänniska).

1) Schemalägg en kväll eller lördag eftermiddag i veckan för en gemensam aktivitet mor och dotter. Det kan innebära att fixa den nya lägenheten så att den blir trivsam. Eller göra ett klädinköp tillsammans. Eller ett besök på teater, bio, museum, kafé. Det kan också vara en långpromenad eller ett besök i simhallen. Fördelen med en fast tid tillsammans är att M varje vecka har något att se fram emot och glädja sig åt.

2) Är M road av att sjunga? Kanske finns det en sångkör som hon kan gå med i. Att sjunga är positivt för livsandarna och en sångkör ger en givande samvaro med andra. Det är också ett sätt att få nya vänner.

3) Motion är ett pålitligt sätt att behandla en depression. På många orter finns det organiserad stavgång, fotvandring eller vattengymnastik för äldre. Hör med vårdcentralen, Friluftsfrämjandet eller pensionärsorganisationer på orten.

4) Om litteratur är ett gammalt intresse så kan det väckas till liv igen. På vissa orter finns en bokcirkel som består i att man betalar en summa och sedan får låna en nyutkommen bok åt gången i bokhandeln. Det är fint att ha ett roligt ärende till bokhandeln då och då.

5) Att göra gott för andra innebär att man själv blir på bättre humör. Väntjänsten är en ideell organisation som finns på många orter och innebär att pensionärer hjälper gamla och sjuka med olika ärenden. Kanske förmår M ta något uppdrag i veckan. Hon kommer att känna att hon gör en viktig insats.

6) Vilka föreningar finns det på orten? Medlemskap i en konstförening eller en hembygdsförening kanske kan vara något. Det är givande att arbeta ideellt tillsammans med likasinnade.

7) Äldre människor har mycket att berätta från sitt liv. På 70 år har mycket förändrats. Be M att skriva ned sin livshistoria till glädje för barn och barnbarn.

8) Kreativ verksamhet kan skingra en depression. Tycker M om att sticka? Beställ i så fall en vacker sjal av henne och skaffa hem garn och beskrivning. Eller köp fina kritor och vackert papper att måla på.

9) Att lära något nytt är givande och ger kontakt med andra människor. Det kan finnas till exempel en datorkurs för äldre på orten. En kurs i släktforskning. Eller en kurs i franska.

10) När man är deprimerad lägger man inte märke till alla goda saker man har del av varje dag. Föreslå M att skriva ned tre bra saker som hänt i en dagbok varje kväll. Studier visar att det är en bra metod att skingra en depression.

11) Vad brukade M tidigare vara intresserad av? Be henne skriva en lista. Kanske går det att ta upp igen en gammal hobby som ger flow, det vill säga totalt engagemang.

12) Forskning har bekräftat att meditation ökar människans välbefinnande. Undersök om det finns kurser i meditation på orten eller låna en bok som ger vägledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar