tisdag 22 juni 2010

Bekämpa skadliga tidningsrecept


Det var trevligt att ha namnsdag i lördags. Folk flaggade överallt, det måste ha varit för oss 1 500 i landet som heter Görel. I huvudstaden firade man också något annat, vad det nu kan ha varit.

Skämt åsido, så roligt det var att se parets lycka. Vi var många som fällde en tår. Jag har en uppgift att föreslå prins Daniel som är intresserad av bättre folkhälsa: Snälla, gå i bräschen för att bekämpa skadliga tidningsrecept. Nyss publicerade till exempel Svenska Dagbladet en bilaga med sommarmat. Där ingick ett recept på toscakaka hämtat ur en bok av konditorn Therese Baalack.

Kakan innehåller 400 g smör plus 1 dl vispgrädde, 6 ägg, 400 g mandelmassa och 5 dl nötter. Ger 12 bitar, stod det i receptet. Varje bit ger alltså 33 g smör plus fett från ägg, vispgrädde, mandelmassa och nötter. Säg att det landar på 40 g fett per bit.

Jag följde receptet. Denna toscakaka är oätlig. Den dryper av fett. Jag sverkade och kastade kakan i soptunnan.

Görels blomskola: Bilden visar robinia. Här i Sigtuna finns flera stora träd av robinia, även kallad pseudoakacia. Just nu blommar de. Spana i hörnet Stora Gatan/Borgmästarvägen och på Klockbacken vid Prästgatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar