onsdag 9 juni 2010

Om utropstecken


Min kaprifolbacke har slagit ut. Jag satte först ett utropstecken efter den meningen och sedan tog jag bort det. För jag mindes vad F Scott Fitzgerald hävdade: att sätta utropstecken efter en mening är som att skratta åt sitt eget skämt.

Utropstecken har bestämt kommit i användning mycket mer på senaste tiden. Man strösslar med utropstecken i sina twitter, epostbrev, blogtexter och facebook-uppdateringar. När jag inte kan använda versaler (för att det ger intryck av att man skriker) så använder jag utropstecken för att understryka, säger min vän E. Men vill man understryka något, kan man använda just understrykningsfunktionen för det. Att använda massor med utropstecken är som att stå för nära när man talar med någon, säger Celia Walden i The Daily Telegraph som påstår att hon lider av utropsteckenfobi.

Läser på ett annat ställe att det finns en bok med titeln ”P.S. A Few Small Things We May Have Neglected to Tell You: Life Advice from the Grown-Ups.” Det är en lämplig examenspresent till en ung person som delges många kloka råd (och samtidigt får träna sin engelska).

Här är tre av råden i boken:
• Du kan aldrig ha för många sockor och underkläder.
• Om något svårt har drabbat din vän och du inte vet om du ska ringa eller inte, ring.
• Du har en livsranson på ungefär 452 utropstecken. Använd dem sparsamt.

Råd som jag själv skulle lägga till i en dylik klokbok:
• Spara alla kvitton men kopiera dem först för kvittotext brukar blekna. Du vet aldrig om du måste klaga på varan.
• Din hjärna behöver 7–8 timmar sömn om den ska fungera bra.
• Varannan vatten. Ett särskilt viktigt råd inför Valborg och midsommar.

1 kommentar:

  1. Ett mejl från U: ”Jag inser att jag för länge sedan gjort slut på min ranson av utropstecken. Vad gör jag då? Det blir mesigt att leva utan utropstecken. Struntar nog i det! Häpp!!”

    Kära U, strunta i det. Precis som vissa människor kräver mer spänning eller fysisk aktivitet eller sömn eller mörk choklad så behöver vissa använda fler utropstecken. Jag har en annan vän som använder fler tankstreck än normalt. Så vet jag en som frossar i parenteser. Livet är så kort. Människan måste få trivas.

    SvaraRadera