måndag 28 juni 2010

Juni, hjärtbärens månad

Två gånger under midsommarhelgen har jag plockat smultron till dessert. Som de doftar och smakar. Nästan i samma klass som min favorit åkerbär.

Henry David Thoreau, författare till Skogsliv vid Walden, var intresserad av indianer (man anar att han planerade en bok om indianernas levnadssätt men han dog redan vid 44 års ålder) och i boken Wild Fruits återkommer han ofta till deras namn på bär och frukter. Han citerar tidigare författare och påpekar att smultron kallas oteimeena, hjärtbär, av Cree-indianerna för att det påminner i formen om ett hjärta och att Chippewa-indianerna kallar juni för ”månaden när smultronet blir rött”.

Thoreau hävdar att man inte ska kalla jordgubbe och smultron, årets första ätbara bär, för strawberry bara för att människor lägger halm under jordgubbar i England och Irland. Bättre är att använda det indianska namnet hjärtbär ”för det är verkligen ett purpurrött hjärta som vi äter i början på sommaren för att vara sturska under resten av året, lika sturska som naturen själv är”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar