onsdag 20 oktober 2010

Mindre kött, mer hälsa


Om jag bodde i Australien skulle jag kanske vara kangatarian. Så kallas de som äter känguru men inget annat kött. Kängurun är ett vilt djur som måste leva fritt. Om den föds upp i hägn blir köttet illasmakande.

Hösten är min årstid, då kan man köpa fint lammkött och vilt samt nyskördade rotsaker och frukter. Jag, en lammviltarian, är övertygad om att det är bättre för jordens framtid och för människans hälsa om vi äter mindre kött.

Nu har forskare vid Oxford University funnit att en neddragning till tre köttmåltider i veckan kan varje år förebygga 45 000 fall av för tidig död i Storbritannien.

Vitamin B 12 kan förebygga Alzheimer, visar en sjuårig studie i Finland. Sambandet ser ut så här: 1) Aminosyran homocystein ökar risken för att drabbas av Alzheimer. 2) B 12 minskar halten av homocystein i kroppen. B 12finns i kött men även i fisk, ägg och mejeriprodukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar