måndag 4 oktober 2010

Rosenmun, apelsinstump och russinsnöre


Såg i tidningen att chefen för Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna tvingas avgå. Nu söker man någon som kan öka farten på utgivningen av den planerade 100 banden som ska presentera alla Sveriges ca 50 000 växt- och djurarter. Detta är det största svenska bokverket någonsin.

Hittills har det kommit elva band på fem år. Den senaste handlar om slemmaskar och stjärnmaskar. Där hittar jag den vackra snäckstjärnmasken med en lång och rörlig snabel som kan gräva i sanden eller svepa genom vattnet i jakt på föda och jag hittar dubbelstrumpan, en beige stjärnmask med mörkare ton i båda ändar som lever i havsbotten på mellan 2 och 2000 meters djup. Jag hittar också långsnöret, lineus longimissimus, som är världens längsta djur (se bild) och helt utsträckt blir nära 5o meter långt.

Forskarna måste ha haft roligt när de namnsatte sina fynd. Rosenmun, rödvinsnemertin, långsnöre, spateltråd, apelsinstump, lerknut, svartögd julklappsmask och russinsnöre heter några av de små maritima maskarna.

I dag börjar Utrensning av Sofi Oksanen som radioföljetong. Jag läste boken i somras och den är ruskigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar